Elhízás, túlsúly

Az elhízás az egész világot letaroló járvány. Népbetegség, amely további súlyos megbetegedésekhez vezet. A túlsúlyos és elhízott emberek hajlamosabbak a magas vérnyomás-betegségre, a cukorbetegségre, a depresszióra, ízületi gyulladásokra, porckopásokra és számos más fájdalmas, az életminőséget rontó betegségre vagy egészségügyi hátrányra. Ezért érdemes rászánni magunkat egy életmódváltásra, amit az étrendünk megváltoztatásával, és a testedzés elkezdésével kell kezdeni. A kezdeti nehézségek leküzdéseben lehet segítségünkre a colanuts kapszula.

kóladió kivonat


Az agyi infarktusok csaknem feléért a haskörnyéken lerakódott zsír a felelős, a magasvérnyomás-betegség az elhízottaknál hatszor gyakoribb, mint a normál testsúlyúaknál, az úgynevezett 2-es típusú diabétesz kialakulásának hajlamosító tényezője egyértelműen a kövérség, míg a depresszió előfordulása kövér embereknél kétszer gyakoribb, mint normál testalkatúak esetében.

Túlsúly világszerte probléma

Világszerte legalább 300 millió ember túlsúlyos, ezért is tartja számon az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az elhízást a világ tíz legjelentősebb egészségügyi problémája között. Az elhízás az általa okozott betegségeken kívül más problémákat is okoz, nehézséget a mindennapi ügyek intézésében, az utazásban, mozgásban, és önbizalomhiányhoz, csökkent önértékeléshez vezethet.

Az túlsúly és az elhízás a kövérség különböző mértékének megnevezésére szolgáló fogalmak, köztük csak fokozati különbség van. Ezek meghatározásához általánosan a testtömegindex vagy BMI értékét használjuk, amely a kilogrammban mért testtömeg és a méterben mért magasság négyzetének hányadosa. Normál testsúlyról beszélünk, amennyiben a BMI 18,6 és 25 között van, a 25 feletti érték túlsúlynak számít, a 30 fölötti BMI esetében pedig azt mondjuk, hogy az illető elhízott. A BMI persze nem mindenható: a sportolók, különösen a nehézatléták, erőemelők vagy testépítők ilyen értékei hatalmas izomtömegük miatt általában jóval magasabbak az átlagos emberekénél. Esetükben ilyenkor nyilván nem elhízásról van szó, szervezetük zsír-izom aránya a normálistól az izmok javára tér el.

Mára a magyar lakosság csaknem kétharmada küszködik súlyproblémákkal. A magyarok 62%-a túlsúlyosnak tekinthető, ennek pedig csaknem fele, a lakosság 27%-a középsúlyosan vagy súlyosan elhízottnak számít. Ez az érték egyébként az Európai Unióban nem kiemelkedően rossz, a középmezőny végén szereplünk. Ez is mutatja, mennyire elterjedt problémával állunk szemben.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!